IT trends 2023

IT trends 2023

De afgelopen 2,5 jaar werden organisaties gedwongen om zich op het gebied van IT en digitalisering razendsnel aan te passen. Veel aanpassingen zijn ‘blijvertjes’ zoals thuiswerken, op afstand vergaderen en gebruik van mobiele apparatuur.

De trends op IT gebied voor 2023 zetten we hier op een rijtje. Met speciale aandacht voor het MKB.

Remote werken

Hybride of volledig remote werken is een ‘blijvertje’. Handige tools stellen ondernemingen in staat om niet alleen het samenwerken te faciliteren, maar ook de betrokkenheid en ervaring van medewerkers te verbeteren. Denk aan Zoom, Microsoft Teams en SharePoint. Ook hardware zoals conference speakers worden steeds geavanceerder om prettiger hybride te vergaderen.
IT faciliteert een prettige, goede en stabiele werkomgeving waar je ook bent.

Cloud services

Cloud services worden veelal ingezet om te voorzien in de basisbehoeften van een bedrijf, zoals Microsoft 365.  Cloud services worden te weinig als bedrijfsoplossing ingezet om de doelstelling van groei, innovatie of concurrentievermogen te vergroten. Gebruik van Microsoft Teams, Software as a Service en digitalisering van marketing en klantservice.

Beveiliging

De verwachting is dat het aantal cyberaanvallen de komende jaren blijft toenemen. de mkb-bedrijven denkt dat cyberbedreigingen een groot risico vormen. Steeds meer bedrijven willen van elke medewerker een ICT-security officer maken. Hiermee creëer je een human firewall. Security awareness-programma’s en -trainingen dragen bij aan een optimale beveiliging. Zo kun je van de bekende ‘mens als zwakste schakel’ bij security een onderdeel van de oplossing maken.

Bekijk onze mogelijkheden op het gebied van phish threat en awareness trainingen.

Schaars Tech talent

De schaarste aan geschoold IT talent is ook (helaas) een ‘blijvertje’. Het uitbesteden van IT blijft voor het mkb een noodzaak.  Toch zien we verschuivingen in het oplossen van deze tekorten. Een mogelijke oplossing is om binnen de organisatie op zoek te gaan naar verborgen ICT-talent. Door die mensen te trainen kunnen ze, bijvoorbeeld, toch hun eerstelijns support inrichten. Vergelijk het met bhv’ers – maar dan voor IT-problemen.

Sturen op output

Een essentiële vraag die directies, zeker in het mkb, parten speelt is: hoe stuur ik op de output? Wat is die output eigenlijk? Hoeveel uren zijn per project besteedt? Hoe rendabel zijn de projecten? Van planning en facturabele uren tot de financiële administratie. De praktijk is toch nog te vaak dat gewerkte uren bijgehouden worden in een Excel, dat men klantinformatie update in een portal en voor de planning even kijkt in een aparte projectmanagementtool. Zet de cloud niet in omwille van de cloud, maar om de klantorganisatie werkelijk te helpen bij de digitale transformatie en zorg voor adequate begeleiding bij wat tot de belangrijkste IT trends 2023 hoort.